Okulumuzun Tarihçesi

24.08.2013 6190

NEDİM ÖZTAN İLKOKULU

Okulumuzun adını taşıyan Nedim ÖZTAN Bey, bir gün arabasıyla Mudanya yolundan Bursa'ya doğru giderken, yağmurlu havada sırtında çantasıyla okula gitmekte olan bir öğrenci görür. Arabayı durdurur, öğrenciye yaklaşarak, "Evladım hangi okula gidiyorsun, bu köyün okulu yok mu?" diye sorar. Öğrenci, "Amca, bizim köyün okulu yoktur. Hürriyet Mahallesine gidiyoruz..." cevabını verir. Karaman Köyünün okulunun olmadığını duyan Nedim ÖZTAN arabasını köye yöneltir, doğruca muhtarın yanına gider, köyün okulunun olmadığını öğrenir. "Bu köye bir okul yaptırmak istiyorum, bana bir okul arsası gösterin." der. Köye ait olan bugünkü okulun yeri beğenilir, hemen teşebbüse geçer, yetkililerle görüşülerek, gerekli işlemlerden sonra 1977 yılında inşaata başlanır. Aynı yıl Karaman Köyü İlkokulu, Sakarya İlkokulu bünyesinde eğitim ve öğretime başlar.

          Nedim ÖZTAN tarafından yaptırılan 4 derslik, 1 müdür odası, 1 öğretmenler odası bulunan yeni okul kısa zamanda tamamlanarak, 29 Ekim 1978 günü törenle eğitime açılır.  Milli Eğitim Bakanlığıda okula, okulu yaptıranın adını vermiştir.

        Mevcudun hızla artması, dersliklerin yetersiz oluşu fark edilince aynı binaya ek olarak okul idaresi ve Koruma Derneğinin çabalarıyla  2 derslik ve 1 bodrum ilave edilir.

          1979 – 1980 öğretim yılında 6 derslik ile öğretime devam eden okulumuz,  Milli Güvenlik Konseyi'nin merkeze yakın köylerin belediyelere bağlanması emirleri gereğince Karaman Köyü de belediye sınırları içine dahil edilmiştir. Aynı yıl  500.000 TL harcanarak onarımı yapılmış ve  bir derslik ilave edilmiştir

          Okulumuzun sınırlarının tespiti, Tapu Kadastro, Bayındırlık İl Müdürlüğü, Belediye Fen İşleri Müdürlüğü ile işbirliği yapılmış, okulun önünde bulunan 920 m2'lik arsa da Vali Zekâi  GÜMÜŞDİŞ ile Milli Eğitim Müdürünün emirleri ile istimlak edilerek okul ve bahçesi 4.700 m2'ye çıkarılmıştır. 1982 yılında okulun çevresi duvarla çevrilip, 1983 yılı Mart ayında ağaçlandırılmıştır. 1983 yılı itibariyle  7 derslikte, 1 müdür, 2 müdür yardımcısı, 14 öğretmen, 1 hizmetli  ve 530 öğrenci ile eğitim öğretime devam etmiştir.

          Okulun kurucusu Nedim ÖZTAN Bey, eğitim ve öğretimde başarının artması için her yıl beşinci sınıflar arasında  Bilgi yarışmalarının  geleneksel hale gelmesini sağlamış ve diğer sınıflar arasında da yarışmalar yaygınlaştırılmıştır.

          Günümüzün koşullarına ve öğrenci ihtiyacına cevap veremeyen  1978 yılında yapılan tek katlı binanın yerine 1998 yılında  İl Özel İdaresi tarafından Zemin+3 kat olmak üzere  16 derslikli  şu anda içinde eğitim-öğretime devam edilen bir  okul yaptırılmıştır. 2012 yılında Nilüfer Belediyesinin katkılarıyla ek bina yapılan okulumuzda 31 derslik, 3 idare odası, 1 öğretmenler odası,1 kütüphane, 1 memur odası, 1 yemekhane, 1 konferans salonu,2 rehberlik odası, 1 mescit, 1 Okul Aile Birliği odası bulunmaktadır.

 

          Bir devlet memuru olarak  eğitim için birikimlerini ve bu yolda yüreğini ortaya koyan Nedim    ÖZTAN, 22 Aralık 1991 tarihinde aramızdan ayrılmıştır.  O'nun  yaptırdığı okulun yerine yeni okul yapılmış olsa da, O daima yetişen nesillerin belleğinde NEDİM ÖZTAN olarak kalacak,  Karaman ve  Esentepe  sakinleri  kendilerini daima şükranla anacaklardır.   

MERHUM NEDİM ÖZTAN

1904 yılında Elazığ ´ da doğdu.Ankara Hukuk Fakültes ´ ni bitirdi.Kütahya ,  Bursa , Kayseri , Ankara Cumhuriyet Savcılığı , Ceza ve Tevkif  Evleri Genel Müdürlüğü , Yargıtay üyeliği gibi hizmetlerde bulundu.23 Aralık 1991 de vefat etti.Yaptığı bu değerli hizmetten dolayı sonsuz şükranlarımızı sunuyor , rahmetle anıyoruz.

 

 

Kaynak: Okul